Ai încercat mai multe metode pentru a slăbi, dar fără rezultat?
Obezitatea este o problemă gravă de sănătate care afectează milioane de oameni din întreaga lume. A fi supraponderal sau obez poate duce la serioase probleme de sănătate, cum ar fi: diabet, hipertensiune arterială, apnee în somn, boli renale etc.
Pe lângă problemele fizice, obezitatea poate duce și la probleme emoționale, precum scăderea încrederii și stimei de sine. Evaluarea propriei persoane este bazată în mare măsură sau chiar exclusiv pe imaginea pe care aceasta o are în legătură cu conformația și cu greutatea corporală, precum și cu abilitatea ei de a le controla.
Totodată, obezitatea poate determina apariția depresiei, izolării sociale, anxietății, sentimentelor de rușine și vinovăție etc.
O parte semnificativă dintre persoanele supraponderale încearcă de ceva timp să slăbească, apelând la mai multe metode (diverse diete și exerciții fizice), dar fără succes. În acest context, solicitarea sprijinului unui terapeut ar putea fi următorul pas. Găsirea unui terapeut specializat pe aspecte ce țin de comportamentul alimentar vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele.
Studiile din domeniu evidențiază eficacitatea terapiei cognitiv-comportamentale, alături de dieta tradițională și exercițiile fizice, în atingerea obiectivelor de a slăbi. Terapia cognitiv-comportamentală se centrează pe studierea relației dintre gânduri, emoții și comportamente.
În viața de zi cu zi, de multe ori tindem să utilizăm mâncarea pentru a ne satisface nevoile emoționale (foamea emoțională), mai degrabă decât nevoile fizice. Mâncatul pe fond emoțional poate să aibă la bază multe motive, de la căutarea confortului până la utilizarea alimentelor ca modalitate de a face față sentimentelor dificile sau chiar ca modalitate de a ne pedepsi. Mâncatul ne binedispune și estompează grijile, ne conferă sentimentul de apreciere, ne ajută să evităm plictiseala și nu în ultimul rând, umple goluri.
Atunci când urmăm o dietă și ne restricționăm consumul de alimente, nu este de mirare că avem sentimentul că mecanismul nostru de supraviețuire ne-a fost luat. Suntem puși în situația de a lupta cu poftele alimentare și de a ne simți copleșiți de sentimentele și/sau situațiile dificile care ne-au determinat să apelăm prima dată la mâncare. Nicio dietă în sine nu ne va putea ajuta să gestionăm aceste lucruri.
Terapia cognitiv-comportamentală ne poate ajuta să slăbim prin: controlul obținut asupra dietei; creșterea motivației de a face mișcare; dobândirea controlului în menținerea greutății pe termen lung; schimbarea imaginii cu privire la propriul corp și a așteptărilor legate de acesta; îmbunătățirea stimei de sine; gestionarea stresului (considerat un motiv puternic ce poate declanșa mâncatul emoțional); stabilirea unor obiective rezonabile atât pentru pierderea în greutate, cât și pentru menținerea acesteia etc.
În același timp, a fi la dietă ne poate scufunda într-o gândire obsesivă despre mâncare și mâncat, ceea ce poate duce la creșterea probabilității de a apela la mâncare pe fondul stresului emoțional. Terapia cognitiv-comportamentală ne poate ajuta să fim mai conștienți de gândurile noastre (care pot fi uneori distorsionate), astfel încât să privim problemele cu care ne confruntăm într-un mod mai constructiv și să le gestionăm mai eficient.
Construirea unei relații mai sănătoase cu mâncarea și propriul corp poate fi dificilă și din acest motiv este important să apelăm la ajutor psihologic specializat. Această abordare nu va aduce schimbări peste noapte, este vorba despre a anula vechile obiceiuri și a le înlocui cu altele mai sănătoase, de a face schimbări de durată și de a investi în noi.
Faceți primul pas și obțineți ajutor psihologic, astfel încât să începeți o viață mai sănătoasă și mai echilibrată. Contactează PSY AA Concept!