![](https://psyaa.ro/wp-content/uploads/2021/01/sleep-apnea-blog-stress-and-sleep-apnea.jpg)
Te simți mai tot timpul epuizat din cauza activității profesionale?
Te-ai identificat atât de puternic cu munca, încât îți este foarte greu, dacă nu aproape imposibil, să te regăsești și să continui să te descoperi în afara ei?
Prinși în vâltoarea unei vieți profesionale aglomerate, obișnuiți să fim mai tot timpul grăbiți și cu mintea permanent ocupată de gânduri și îngrijorări, ajungem să nu mai observăm lucruri evidente și importante care se petrec lângă noi și realizăm într-un târziu că suntem mai degrabă absenți și străini în viața noastră. Lucrurile care odată ne produceau bucurie, acum nici măcar nu mai sunt sesizate.
De cele mai multe ori avem sentimentul că ceva este în neregulă și poate târziu reușim să dăm un nume la ceea ce ni se întâmplă. Uneori considerăm că nu activitatea profesională este cauza principală, iar gândul că am putea să ajungem la burnout este de neconceput pentru mulți dintre noi. Burnout-ul reprezintă o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională, apărută în urma unei perioade prelungite de stres.
Atunci când simți că ceva este în neregulă în viața ta, întreabă-te următoarele:
Ai o senzație permanentă de oboseală, ce poate ajunge la epuizare completă, fizică și psihică?
Ai devenit iritabil sau nerăbdător cu cei din jur?
Îți este greu să te concentrezi?
Ai sentimentul că munca ta nu are sens?
Îti lipsește satisfacția față de realizările tale?
Te simți trist la locul de muncă?
Utilizezi alimentația, drogurile sau alcoolul pentru a te simți mai bine?
Ți-ai schimbat obiceiurile de somn (insomnie/ somn neodihnitor)?
Te confrunți cu dureri de cap inexplicabile, probleme de stomac, tensiune musculară sau alte afecțiuni fizice?
Persoanele care dezvoltă sindromul de burnout prezintă o varietate de simptome. Burnout-ul ne afectează în moduri diferite, însă în majoritatea timpului ne vom simți lipsiți de energie, oricât de mult am dormi sau ne-am odihni.
Printre cele mai frecvente simptome trăite de persoanele care prezintă burnout se numără: lipsa entuziasmului față de lucrurile care odată provocau bucurie, precum și a motivației la locul de muncă; dificultatea de a face față provocărilor profesionale; sentimentul de inutilitate la locul de muncă și lipsa de sens resimțită cu privire la activitatea profesională; probleme de concentrare și dificultăți de memorare etc.
Un alt aspect frecvent întâlnit în cazul persoanelor care se confruntă cu burnout-ul este imposibilitatea de a se detașa de locul de muncă în timpul liber, având mintea permanent ocupată cu gânduri legate de activitățile profesionale. Cu timpul, aceste persoane devin extrem de obosite și ajung să dezvolte un sentiment general de nemulțumire cu privire la toate aspectele vieții lor, și tocmai această lipsă cruntă de energie îi va împiedica să facă schimbări în bine.
De asemenea, persoanele care prezintă burnout manifestă tendința de a adopta comportamente alimentare nesănătoase, uneori apelând chiar la consumul de droguri sau alcool. În tot acest timp, se pot dezvolta diverse probleme de sănătate: dureri frecvente de cap, tensiune musculară, probleme digestive, obezitate etc.
Burnout-ul apare gradual, iar semnele și simptomele sunt subtile la început. Acestea se vor agrava pe măsura ce trece timpul. Pentru a evita să ajungem la epuizare profesională, este important, în primul rând, să fim atenți la semnele care ne avertizează despre instalarea oboselii cronice, astfel încât să le putem trata din timp, prevenind astfel sindromul burnout.
Printre cele mai utilizate metode pentru a trata acest simptom se află consilierea psihologică. Dacă te regăsești în descrierea de mai sus și îți dorești să faci o schimbare, te invităm să parcurgi un program personalizat de intervenție alături de consilierul tău.
Somn neodihnitor si agitat tot timpul